Eduista en tingi, mutta työpaikasta voin.

Viime päivinä ei ole mitenkään voinut välttää keskustelua, minkä aiheena on hallituksen leikkauspolitiikka. Mielipiteet ovat olleet hyvinkin rajuja puolesta ja vastaan. Minun mielestäni nyt on kyllä tehty yhdenlainen ennätys, mitä tulee pelleilyyn nimeltä ”valtataistelu”. Ay-liikkeet ovat jossain vaiheessa evoluutiota unohtaneet aivan täysin oman asemansa työtekijöiden asioiden puolustajina. Viimeisimmät lakkouutiset olivat tästä viimeisin ja selvin osoitus. Saavutetuista eduista ei tingitä, mutta työpaikat voidaan helposti siirtää ulkomaille. Tuplapalkka sunnuntaipäivästä ei ihan hirveästi työtöntä lämmitä.

Ja juuri tästä tässä tilanteessa on kyse. Meillä on nyt käynnissä sota hallituksen ja ay-liikkeen välillä, vaikka todellisuudessa on käynnissä sota Suomen ja muun maailman välillä. Jos me emme pärjää kilpailussa ulkomaisia toimijoita vastaan, niin kaikki teollisuuden työpaikat lähtevät sellaisiin maihin, missä paikallinen sopiminen on mahdollista tai sunnuntaipäivästä ei makseta tuplapalkkaa. Maailmanlaajuisesti toimivan yhtiön päämajassa ei lueta suomalaisen kätilön avautumista Facebookissa hänen pienestä palkasta. Vaikka asia on kuinka surullista, niin totuus on se että me kilpailemme nykyään puolalaisten ja saksalaisten kanssa samoilla tuotteilla. Yhtiö voi tehdä voittoa miljoonia, mutta jos puolalainen osasto tekee sen tuplana niin mitä luulette kuinka kauan tehdas jatkaa suomessa?

Lapin reissu 029

Monesta suunnasta kuulee siitä, ettei suomalaisen sairaanhoitajan palkalla ole mitään vaikutusta suomalaisen teollisuuden kilpailukykyyn. Väärin. Ensinnäkin sen sairaanhoitajan palkka maksetaan meidän verorahoilla ja jos on jäänyt epäselväksi, juuri ne on aika vähissä tällä hetkellä. Toiseksi lainsäädäntö määrää sille sairaanhoitajalle ja paperitehtaan työntekijälle samat palkalliset pyhäpäivät yms. pientä kivaa palkanlisää. Hallitus yritti esittää että yritykset voisivat paikallisesti sopia tällaisista asioista, mutta ay-liike ampui tämän alas välittömästi. Vaihtoehdoksi jäi se, että kaikilta otetaan pois jotain. Saksassa tämä paikallinen sopiminen mahdollistettiin muutama vuosi sitten ja siellä talous lähti nousuun lähes välittömästi. Ihmiset ymmärsivät tilanteen vakavuuden.

Kotimainen kysyntä ei tilannetta pelasta jos ei vienti vedä. Jokainen suomalainen syytää niin paljon rahaa ulkomaille, että mikäli sieltä ei tule jotain tilalle niin suossa ollaan. Luuletko että suomalaisesta kaupasta ostettu amerikkalainen puhelin auttaa hirveästi Suomen taloutta?

Ensi perjantain lakko on tässä tilanteessa sellainen teko, minkä typeryydelle ei löydy vertaista ihan helpolla. Kuinka vieraantuneita ay-liikkeen päättäjät voivat olla nykyisestä maailmantilanteesta?

Ehkä he ovat ajatuksineen samalta ajalta kuin heidän järjestönsä on perustettu. Ajalta jolloin sanaa GLOBALISAATIO ei löytynyt sanakirjasta.