Ei se kuulu muille, vai kuuluuko?

Käsi ylös ne henkilöt, joiden mielestä aikuisen ihmisen alkoholin käyttö ei kuulu muille? Tai no ehkä korkeintaan aivan läheisimmille ihmisille, mutta ei todellakaan muille. Sen verran palautan teitä kaikkia käden nostaneita maan pinnalle, että kyllä se vaan kuuluu. Se kuuluu sille poliisille, kuka tulee selvittämään ”nakkikioskitappelua”.  Se kuuluu myös sille sairaanhoitajalle, kuka paikkaa humalassa kaatuneen takaraivon. Krapulassa kotiin jäävän työntekijän pomolle se kuuluu aivan varmasti, koska hän maksaa ”sairaspoissaolon”. Känniääliötä päivittäin pelkääville lapsille se kuuluu ja näkyy.  Alkoholin liikakäyttö vaikuttaa niin laajasti, ettei moni sitä ymmärrä.

DSC03269

Viime päivinä on tullut joka tuutista kyllästymiseen asti mielipiteitä uusimmasta kiellosta koskien alkoholin mainontaa. Protestiksi teipattuja kuorma-autoja yms. pikku kivaa kiusaa. Suomea on haukuttu holhousyhteiskunnaksi, missä keksitään maailman typerimmät lait ja säädökset. Tuossa väitteessä on varmaan paljon perääkin.Tunnen hyvin läheisesti yrittäjiä, joiden autojen väritys menee uusiksi kiellon takia. Typerältä vaikuttavan asian takana voi hyvinkin olla järkevä ajatus. Kuinka moni oikeastaan itse tiedostaa mainonnan merkitystä omiin valintoihin? Helteisenä kesäpäivänä ohi ajava ”olutrekka” voi hyvinkin tuoda mieleen, kuinka hyvältä se huurteinen juuri nyt maistuisi. Samassa tilanteessa minä ainakin olen jäätelömainonnan uhri. Miksi olut olisi poikkeus?

Moni taho ajaa Suomessa alkoholin myynnin vapauttamista sekä ravintoloiden aukioloaikojen pidentämistä. Yksi selitys on se, että Ranskassa ihmiset juovat viiniä lounaalla ja kun me olemme myös osa Eurooppaa, niin kyllä mekin osaamme sivistyneesti nauttia lasin punaviiniä. Suomi ei ole Ranska. Piste. Suomi on ollut EU:n jäsen vuodesta 1995 eli tänä vuonna tuli 20 vuotta täyteen. Onko meidän alkoholin käyttö tullut sivistyneemmäksi? Onko pahoinpitelyt ja kännirähinät vähentyneet? Me olemme mitä olemme ja siihen ei yksi unionin jäsenyys vaikuta. Suomen kansan identiteetti on rakentunut satoja vuosia nykyiseen muotoonsa.

Toinen peruste vapauttamiselle on se, että ravintolat ja alkoholin myynti yleisesti työllistää ihmisiä. Tuo on aivan totta. Samalla logiikalla me voidaan julistaa sota Venäjälle. Ihmisiä kuolee ja valtio menee konkurssiin, mutta metalliteollisuus työllistää aika kivasti kun ne tekee aseita. Jokaisessa asiassa on voittajia ja häviäjiä. Kaikki eivät voi voittaa

Alkoholin hintaa pitäisi kuulemma myös laskea. Se ei kuulemma vaikuta kulutukseen. Kuinka moni uskoo, ettei kulutus kasva jos alkoholi olisi ilmaista? Niinpä.. Liian korkea hinta ajaa myös ihmiset hakemaan alkoholinsa Virosta. Valtio kuulemma menettää hirveästi verotuloja tällä politiikalla. Jos nämä hinnan alennusta vaativat ovat niin huolissaan valtion verotuloista, niin miksi he hakevat sitä viinaa Virosta? Rahat menevät sinne ja haitat jäävät meille. Niin kaikki hokevat. On hieman vaikea uskoa hinnan olevan liian korkea, kun alkoholin kulutus kasvaa joka vuosi. Ja kuinka halvalla sitä pitää ravintolassa myydä, että suomalainen menee sinne vetämään kännin? Ainiin.. Eihän suomalainen juo humaltuakseen. Hän siemailee sivistyneesti.

Suomalaiset juovat liikaa. Se on fakta. Alkoholin tuomat tulot valtiolle on n 1.3 miljardia vuodessa, mutta alkoholin tuomat haitat maksavat 1.5 miljardia vuodessa. Jos tähän päälle lasketaan kaikki muut ongelmat niin, onko ihme jos valtio haluaa hieman holhota? Viron laivojen saapuessa rantaan on helppo huomata kuinka monelle suomalaiselle alkoholi on oikeasti ongelma.

Suomessa saa myydä lähes joka kioskissa ja huoltoasemallakin alkoholia klo 09:00- 21:00. Mikään tai kukaan ei voi määritellä sitä, kuinka paljon alkoholia saat ostaa. Täysi-ikäinen voi ostaa vaikka koko Alkon tyhjäksi. Ulkomailta saat myös tuoda omaan käyttöön niin paljoin kun haluat. Ei siinäkään ole mitään rajaa. Aika vapaalta tuo minusta kuulostaa.

Alkoholin kulutus kasvaa joka vuosi. Koko ajan nuoremmat alkavat ”leikkiä” alkoholin kanssa. Siitä on tullut jollain sairaalla tavalla osa meidän elämää. Ongelmat lisääntyvät samalla tahdilla kuin alkoholista on tullut ajanviete. Mikäli tällaiset mainontakiellot ovat yritys saada asiat jollain tavalla oikeaan suuntaan niin hyvä.

Minä en todellakaan ole sen kannalla että alkoholi pitäisi kieltää. Jokaisen vain pitäisi ymmärtää että saunakalja on jokaisen oma asia. Känni joka viikko on koko yhteiskunnan asia.

10% ihmisistä pilaa 90 % ihmisten ilon.

.