Ei se v**** voi olla niin vaikeaa.

Olen vältellyt viimeiseen asti kirjoittamasta hirveän kriittiseen sävyyn henkilöautoilijoiden eriasteisista tyyleistä päästä määränpäähänsä. Nyt ei enää pysty. Ei kykene.

Minä todellakin ymmärrän, että meitä ihmisiä on jokaiselle hyllylle ja joillekin on ihan omat hyllyt. Yritän olla avoin erilaisuudelle ja sille, ettei auto ole kaikille työkalu tai edes jokapäiväinen etenemisen väline. Siitä huolimatta tuntuu, että eräät ihmiset unohtavat sen tosiasian, ettei tien päällä voi ajatella olevansa yksin. Jokaisella on oikeus edetä miten itse haluaa, mutta jokaisella on myös velvollisuus ottaa muut huomioon. Liikenne on kuin virtaava joki. Jos heität sekaan yhdenkin kiven niin koko joen virtaus muuttuu.

Ajelin tänään Hangosta kohti Vantaata ja eteeni ilmaantui pari eri kertaa sellainen henkilöautoilija, että he saavat nyt ottaa syyt niskoilleen tästä avautumisesta. Joillakin autoilla nopeus vaihteli 80 km alueella 75-78 välillä. Minä olisin tietysti tarvinnut ohittamiseen sen verran paljon tyhjää suoraa ettei se onnistunut ollenkaan. Siinä sitten ajelin muutaman kymmenen kilometriä kunnes auto kääntyi pois edestä. Muutama kilometri tästä eteenpäin tuli seuraava samanlainen eteeni. Ja taas mennään alinopeutta monen monta kilometriä.

Olen hyvin tietoinen, että tänään on lauantai ja ihmiset voivat olla liikenteessä rennolla viikonloppufiiliksellä ja vauhti ei siksi ole niin ”stressaava”. Vaikuttaako tuo 5 km tuntinopeuden tiputus niin paljon ihmisten stressiin? Kannattaa varmaan kokeilla puujaloilla kävelyä. Jos viikonloppuna ei ole edes kiire mihinkään, niin silloin voi hyvinkin vaikka pysähtyä tien sivuun piknikille. Viltti märälle Inkoolaiselle pellolle ja punaviinit sekä juustot esille. Minulle on aivan sama mitä siellä piknikillä tekee, kunhan menevät pois minun edestä. Tai tietysti toinen vaihtoehto on se, että ajaa samaa nopeutta kuin muutkin. Ai niin. Unohdin täysin että tässä täytyy ottaa huomioon se kuuluisa ”mittarivirhe”. Huono selitys. Jos Toyota osaa tehdä tarkan mittarin Avensikseen, niin kyllä uskon että osaavat asentaa sellaisen myös jokaiseen harmaaseen Yarikseenkin.

Hyvin usein saa kuulla ja lukea kuinka ammattikuljettajia syytetään siitä kuinka ”rekat” roikkuvat puskurissa. Osa tekee sitä ihan omaa tyhmyyttään. Osa kyllä yrittää sillä viestittää edellä ajavalle, että tauko vaikka useamman pysähdyksen taktiikalla ei ole huono vaihtoehto.

Meidän ammattikuljettajien on todellakin ymmärrettävä se fakta, ettei asiat tien päällä suju aina miten me haluaisimme. On vain huima ero sillä, millainen tekijä tämä haitta on. Siperiasta puhaltava kylmä ilmavirtaus, mikä tuo tullessaan metrin lunta on ”force majeure”. Pieni harmaa auto ajamassa alinopeutta on vain ”ärsyttävä”.

Voi tuntua pieneltä asialta tuollainen muutaman kilometrin tuntinopeuden ero, mutta kun meille ammattikuljettajille sillä voi olla todellakin suuri merkitys. Muutama harmaa Toyota voi merkitä sitä, että kuljettajan lain sallima ajoaika ylittyy ja siitä seuraa sakko. Kaikki reitit ja keikat ovat suunniteltu niin ”kustannustehokkaasti” ettei siinä ole väljää. Asia minkä kanssa kuljettajan on vain elettävä. Hän ei siihen pysty juurikaan vaikuttamaan.

Toinen suunnattoman ärsyttävä tapa on tähän aikaan vuodesta vieläkin ärsyttävämpi. Ohituksen jälkeen eteen kiilaavat autoilijat. Ohittavan auton edessä olisi kilometri tyhjää tietä mutta ei. Pakko heittää kaikki kurat ja kivet suoraan lasille. Minä kyllä näen kauempaakin sen jätemuovilla päällystetyn polttomoottorivatkaimen merkin. Eikä minua ikinä ole saanut kateelliseksi osamaksulla ostetulla baijerilaisella, joten hukkaan menee sekin elvistely.

Suunnittelin tuossa matkan aikana asentavani Scanian keulaan paineilmalla toimivan kivilingon. Jos minä en pysty todistamaan, että sen ohittajan renkaasta irronnut kivi rikkoi minun auton tuulilasin, niin haluan nähdä miten hän selittää minun rikkoneen kivellä hänen auton takalasin.

Jokainen ohitettava kiroaa alimpaan kun joku heittää kurat päälle, mutta silti hän itse tekee sitä samaa. Onko tässä jotain outoa?

Ai niin. Unohdin taas sen, että joillekin ihmisille ei ole muita. On vain MINÄ..ja vielä kerran MINÄ.

002