Ei se yhteiskunta pyöri sillä tavalla… osa 2

Tällä viikolla oli eduskuntatalon rappusilla joukko ihmisiä vaatimassa valtiolta holhoamisen lopettamista. Tässä mielenilmauksessa oli kyse alkoholipolitiikasta. Ravintoloiden aukioloja pitäisi vapauttaa sekä muutenkin alkoholinpolitiikkaa löysentää. Perusteluina oli mm työpaikat, turismi yms.

Näiden perustelujen totuuspohjaa en epäile yhtään. Varmasti työpaikkoja lähtee mikäli ravintolat lopettavat tai alkoholin myynti Suomessa vähenee. Mutta niinhän se menee. Mikäli suuri osa pääkaupunkiseudun ihmisistä päättäisi aloittaa terveellisen elämän ja kulkemaan työmatkat polkupyörällä, jäisi monta bussikuskia työttömäksi. Eli pitäisikö polkupyörät kieltää, koska ne uhkaavat bussikuskien työpaikkoja?

DSC06780

Suomessa 90 % työikäisistä ihmisistä käyttää alkoholia. Heistä riskikäyttäjiä on 30 % ja alkoholiriippuvaisia 200 000. Vuonna 2010 alkoholi tappoi 1202 työikäistä miestä. Alkoholin terveysvaikutukset maksavat 1.3 miljardia vuodessa. Työnantajille ”krapulat” maksavat arviolta 450 miljoonaa vuodessa. Kaiken tämän lisäksi on huomioitava se, että esimerkiksi poliisi olisi viikonloppuisin lähes työtön ilman alkoholia. Perheväkivalta. Huostaanotot. Kaikkiin tällaisiin tapauksiin alkoholi on suurena vaikuttimena. Ja ennen kuin kukaan vetää taskustaan tämän ”alkoholiverokortin” niin sanon heti. Ei kata kuluja. PISTE.

Alkoholin haitat ovat lisääntyneet tasaisesti 1960-luvun lopulta lähtien samassa suhteessa kuin alkoholin saatavuus on helpottunut. Tietysti on selvä, että myös ihmisten tulot ovat nousseet, mutta jos kohonnut elintaso vedetään kurkusta alas viinan muodossa niin mitä se kertoo meistä? Kuka oikeasti uskoo, että alkoholin haitat eivät lisäänny jos sen saatavuus helpottuu ja hinta alenee? Olisiko se hienoa, että jokaiselta ABC-asemalta voisi hakea kossua 24 H hintaan 5€ pullo? Tai sunnuntaiaamuna ravintolat olisivat auki vielä klo 7. Kuinka moni lähtisi oma-aloitteisesti pois baarista ilman pilkkua? Ottakaa ne omat pienet aivot käteen ja miettikää asiaa rehellisesti. Tämä yhteiskunta hajoaisi käsiin muutamassa viikossa.

Kaiken tämän tekstin tarkoitus ja kantava ajatus on se, että niin kauan kun yhteiskunta kustantaa vero-sekä työnantajien rahoilla alkoholin haitat, niin yhteiskunnalla on oikeus ja velvollisuus holhota meitä. Eikä raha ole todellakaan ainut asia mikä tässä on ongelmana. 80 % henkirikoksista ja 70 % pahoinpitelyistä tehdään alkoholin vaikutuksen alaisena.

On hyvin valitettavaa että 10 % alkoholin käyttäjistä kuluttaa 50 % kaikesta alkoholista. Juuri tämä porukkaa pilaa sen vapaan alkoholikulttuurin. Syyttäkää heitä.

Mikäli holhouksesta luovutaan kokonaan, niin silloin jokaisen pitäisi kantaa myös vastuu tekemisistään. Jokainen krapulapäivä olisi palkaton. Kännissä murtuneen käden kipsaus pitäisi maksaa ihan käteisellä. Alkoholin aiheuttamien sairauksien hoito menisi suoraa omasta pussista. Poliisi laittaisi mittarin raksuttamaan kun veisi sinut putkaan baari-illan jälkeen ja putkayön hinta olisi hieman edullisempi kuin omenahotellissa.  Mitään alkoholihaittoja ei enää maksettaisi yhteiskunnan varoista.

Jälleen kerran minä tiedän kuinka siellä koneen ääressä luetaan tätä tekstiä ja kiroillaan että ”ei pidä paikkaansa”. Kukaan ei omasta mielestä ole alkoholin ongelmakäyttäjä eikä kukaan sellaista tunne lähipiirissään. On hyvin helppoa todistaa nämä väitteet katsomalla tilastoja tai esimerkiksi POLIISIT tv-sarjaa. Siinä näkee hyvin millaista suomalaisten alkoholinkäyttö on.

Ongelman voi myös nähdä helposti Helsingin Länsisatamassa. Mikäli sellainen määrä ihmisiä juoksee Tallinnassa halvemman alkoholin perässä, niin alkoholi on silloin ongelma. Mikäli viinaa menee niin paljon, että sen hakeminen Tallinnasta on järkevää, se on ongelma. Mikäli ihmisen mielestä on järkevää käyttää reissuun niin paljon aikaa ja raahata sitä he***tin kärryä pitkin sohjoisia jalkakäytäviä, se on ongelma. Mikäli ihmisellä ei ole varaa ostaa alkoholiaan Suomesta, niin silloin hänen pitäisi käyttää rahansa johonkin muuhun. Silloinkin alkoholi on ongelma.

Nämä kaikki ilmiöt ovat sellaisia, mistä hyvin moni ihminen ajattelee ettei tuo ole alkoholiongelma. Kyllä se on. Enkä minä missään nimessä ole sitä mieltä että alkoholi pitäisi kieltää kokonaan. Alkoholia voi ottaa baareissa ja kotona aivan vapaasti. Se on loistava seurustelujuoma. Saunakalja kuuluu ehdottomasti elämään.

Niin kauan kuin meidän yhteiskunnassa on näitä alkoholiongelmaisia, niin kauan meidän yhteiskunnalla on oikeus holhota meitä.

Syyttäkää heitä.