Jonossa.. ja siinä viereisessäkin jonossa.

Tänään tuli vietettyä jokunen hetki Vantaalla kehä 3:n ruuhkassa. En tiedä mikä tavallista pahempaan ruuhkaan oli syynä mutta yhtä kaikki. Syyllä ei ole väliä tässä tapauksessa. Jono mateli aivan konttausvauhtia useamman kilometrin matkan. Siinä katselin hieman analyyttisellä silmällä ihmisten käyttäytymistä. Pariin otteeseen päästin suustani seuraavanlaisen ääninäytteen .. ” mitä sä oikein ajattelet”.. Ja kohdistin tämän kysymyksen kanssa-autoilijoille. Tässä muutama huomio…

Ruuhkaa Hollannissa

1.. Auton eteen tulee jostain ihmeen syystä tyhjää tilaa n 10- 20 metriä. Mitä tekee autoilija? Kaasu pohjaan ja heti perään se toinen poljin. Just niin. Jarru. Kysymys kuuluu.. Miksi se rako täytyy ajaa umpeen niin pian kuin mahdollista? Kuvitteleeko tämä autoilija että hän pääsee määränpäähän nopeammin tällä tavalla? Vai onko taustalla ajatus siitä että joku tulee siihen väliin? Tämä on kyllä yleinen ilmiö ja siitä lisää kohdassa 2.

2.. Vieressä oleva jono liikkuu aavistuksen nopeammin kuin se jono jossa itse on. Ratkaisu on siirtyminen tuohon toiseen jonoon. Ja hetken päästä se toinen jono liikkuu nopeammin koska siihen tuli tilaa siitä syystä että eräät autoilijat vaihtoivat jonoa.. Ja sama toistuu.. Katsos vaan. Autoilija on keksinyt ikiliikkujan.

3. Minulla on tapana tällaisessa jonossa pitää yllä sellaista vauhtia, ettei minun tarvitse pysähtyä ja silti matka etenee. Ruuhkassa jonottaminen on näin paljon rennompaa. No välillä minun eteen tulee hetkeksi tyhjää jopa useita kymmeniä metrejä. Jono seisoo pysähdyksissä tämän raon edessä joten minun ei kannata lisätä vauhtia. Ja eikös minun takana oleva autoilija vedä minusta ohi ja ajaa tämän edessäni olleen välin umpeen renkaat ulvoen. Oliko sillä kiire odottamaan?

Tässä oli huomioita yhden iltapäivän aikana Vantaalla. Minä siinä katsellessa ajattelin, että ei ole mikään ihme, miten ihmiset ovat stressaantuneita ruuhkissa. Hyvin usein tuollainen ruuhka johtuu juuri tuollaisten autoilijoiden toimista. Jonon nykiminen on sellainen asia mikä kertautuu ja lisää ruuhkia. Ja mikäli jono menisi eteenpäin tasaisella nopeudella, niin ruuhkaa ei tuossa mittakaavassa edes olisi.

Ruuhkaa Romaniassa

Eli ruuhkassa ajamisen lyhyt oppimäärä

– Aja tasaisella nopeudella, mikäli se on mitenkään mahdollista.

– Älä pompi kaistalta toiselle.

– Ennakoi. Seuraa myös jonossa pidemmällä olevia autoja.

Hyvin suuri osa ruuhkista ei johdu automäärästä, vaan ainoastaan siitä miten autot liikkuu. Jokainen voi miettiä, että pysähtyykö jono jos jokainen auto ajaa 10 km/h ? Pysähtyykö jokainen auto jos yksi auto jonossa pysähtyy? Tuo on hyvin yksinkertaista.

En minäkään niin tyhmä ole, että väittäisin ruuhkien johtuvan vain autoilijoiden väärästä ajotavasta. Mutta on yhtä tyhmää väittää, ettei autoilijoiden toimet lisää ruuhkia.

Mitäpä jos jokainen seuraavalla kerralla kokeilee ruuhkassa etenemiseen tätä minun tapaani? Ei se ruuhka varmaankaan katoa mihinkään, mutta ainakaan sen jonottamisen jälkeen ei verenpaine ja jäähdytinnesteen paine ole sama.