Kesä tuli, lumet suli

Kesä alkaa siitä kun kesärenkaat laitetaan alle. Siltä se jotenkin tuntuu. Katsottiin kalenterista vuosia taaksepäin ja lähes 10 vuoden ajan henkilöauton kesärenkaat on vaihdettu parin päivän tarkkuudella 15.4. Sinänsä outo homma, kun ottaa huomioon että joka kerta renkaat on vaihdettu kelin eikä kalenterin mukaan. Jotenkin se kevät näyttää tulevan aina samaan aikaan oli talvi kuinka luminen tai kylmä tahansa.

Scanian renkaiden vaihto on sitten ihan eri homma kuin tuon pienemmän version. Homma alkaa sillä, että kaivan renkaat säilytyskontista kuntopyörän ja parin tynnyrin takaa. Sitten kieritän ne lähes 100 metrin matkan tallille. Ja kun otetaan huomioon se tosiasia, että minä olen arviolta 3 kertaa kevyempi kuin tuo rengas/vanne-yhdistelmä. Siinä renkaan kanssa kamppaillessa toivon totisesti ettei kukaan näe ja kuvaa sitä videolle. Se olisi aika varma youtube-hitti. Otsikolla ”Näin käy kun ei lapsena syö kaurapuuroa”. No kyllä minä ne lopulta talliin saan ja Scania nousee tunkin avulla aika vaivatta. Paineilmakäyttöinen pulttipyssy on kätevä kapistus. Mutta sitten alkaa se rengaspilates. Renkaat pois ja toiset tilalle. Kyllä siinä tekniikalla on suuri merkitys, mutta ei se ihan ilman hikeä onnistu silti. Vääntörauta on kova sana ja kun osat eivät ole aivan umpiruosteessa, niin kyllä se sujuu.

Vaihdon jälkeen talvirenkaiden pesu ja hetki kuivaamista kevätauringossa. Sitten talvirenkaiden kierittäminen säilytyskonttiin. Kontille päin piha viettää sentään alamäkeen mutta se ei todellakaan helpota hommaa. Kun fysiikan lait ovat sellaiset ettei pienempi paino pysäytä suurempaa. Kun rengas saa vauhtia niin sehän menee. Renkaiden saaminen kontille ei vielä ole finaali. Kontin oviaukko on vieläpä 20 cm korkeammalla kuin piha joten renkaan puskeminen sisään ei ole minun fysiikalla ihan pikku juttu. Mutta tekniikalla sekin sujuu.

Sitten ei muuta kuin kontti lukkoon ja kotiin. Mukavasti hikeä ja pari tuntia elämästä se vei mutta tulipahan taas tehtyä. Syksyllä sitten taas sama uudestaan.

Nyt sinä tietysti ihmettelet, että miksi en käytä rengasliikkeen palveluja. Miksi minä maksaisin siitä jollekin, että hän veisi minulta mahdollisuuden harrastaa ruumiillista työtä. Sitä tässä työssä ei ikinä saa tarpeeksi.