Kirkonmiehiä, ja miksei naisiakin

Joulun pyhät on takana ja hyvä niin. Vaikka joulu on mukavaa rauhoittumisen aikaa, niin jotenkin nuo pyhät sekoittavat elämän aivan täysin. Tietysti asia muuttuu jos ajan käyttää lomaillessa, mutta työn tekeminen menee aivan pelleilyksi. Kolmen päivän työt pitää tehdä yhdessä päivässä. Satamat ja firmat menee kiinni joka toinen päivä klo 14. Seuraavana päivänä olisi hommia, mutta laiva ei tule, koska Saksassa se lähtöpäivä oli pyhä. Kolme viikkoa tuollaista rumbaa eikä yhtään naurata. Nyt joku tietysti ihmettelee että miksi en ole lomaillut, jos työn tekeminen on noin vaikeaa? Helppo vastaus. Jonkun on oltava töissä.

Mutta noita pyhäpäiviä väistellessä huomasin uutisen joka kertoi, että kirkosta on eronnut 7 vuoden aikana jopa 350000 ihmistä. Yleinen syy on kuulemma säästyminen kirkollisveron maksulta tai se ettei koe ”tarvitsevansa” kirkkoa. Miten se sitten olikaan muotoiltu.

IMG_2968

Juuri joulun alla sattuu sopivasti olevan noita kirkollisia juhlapyhiä. Lisäksi tulee vielä pääsiäisen pyhät ja helatorstai. Kaikki pyhät ovat lähtöisin jollain tavalla meidän kristinuskosta. Vaikka en ole hirveän uskonnollinen ihminen, niin eikö se kolmas käsky mennyt jotenkin ”pyhitä lepopäivä” Ja vaikka  nykyihminen on erkaantunut uskonnosta ja kirkosta, niin sieltä nuo arkipyhät ovat saaneet alkunsa. Nykyihminen kyllä mielellään nauttii tämän uskonnon suomista ”eduista” mutta ei silti ole valmis kuulumaan kirkkoon.

Pitäisikö kirkkoon kuulumattomien ihmisten olla töissä normaalilla palkalla jokaisena kirkollisena pyhäpäivänä? Kirkon ansiota ne pyhäpäivät ovatkin. Jos he eivät ole mielestään uskonnollisia, niin miksi he haluavat pyhittää Jeesuksen syntymäpäivän? En minäkään voi vaatia vapaapäiväksi Perun itsenäisyyspäivää.

Nyt siellä joku Ay-aktiivi huutaa suu vaahdossa siitä, kuinka palkallinen vapaapäivä on ay-liikkeen ansiota eikä suinkaan kirkon. Väärin. Ay- liike on juuri siksi saanut neuvoteltua sen palkalliseksi vapaaksi, koska se on kirkollinen pyhäpäivä. Ilman kirkkoa ei olisi pyhäpäivää, mistä neuvotella. Ja nyt tarkoitan kirkolla koko meidän kristinuskoa. En puhu vain siitä isosta talosta hautausmaan vieressä.

Toisaalta tätä samaa ajatusmallia voitaisiin jatkojalostaa. Vappu on työläisten juhla ja puhtaasti ay-liikkeen aikaansaannos. Eli vain ne työntekijät viettäisivät sen palkallisena vapaana, ketkä kuuluvat johonkin ammattiyhdistykseen. Muut tekisivät normaalisti töitä.

Itsenäisyyspäivänä sitten taas palkallisen vapaapäivän saisivat kaikki suomalaiset. Eli rakennustyömaat pyörisivät lähes normaalilla miehityksellä.

Ja puolet irtoperäliikenteestä.