Mitä eroa on vitsillä ja idealla?

Luin tänään uutisista, kuinka entinen ministeri ja pitkän linjan politiikko Osmo Soininvaara oli saanut aivan loistavan idean liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Idea oli lyhyesti esiteltynä seuraava: Kuorma-autoihin pitää asentaa tutkajärjestelmä, joka varoittaa tai jopa pysäyttää kuorma-auton, mikäli edessä on joku tai jokin mihin ei pitäisi törmätä. Miten meidän maamme voi olla tällaisissa ongelmissa vaikka meidän poliitikkomme ovat näin uskomattoman älykkäitä? Tuollaisesta ideasta pitäisi antaa joku Nobelin palkinto. Tuollaisen älykkyyden äärellä pitää ihan hiljentyä.

On tosin aivan turhaa jättää noin hienoa ideaa vain yhteen sovellukseen. Miksi sitä ei asenneta saman tien juniin? Tutka pysäyttää junan välittömästi, kun joku hyppää sillalta eteen. Vielä enemmän säästetään ihmishenkiä kun lentokoneiden tutkaan asennetaan lisävaruste, mikä pysäyttää koneen mikäli edessä on jokin este mihin ei pidä törmätä. Esimerkiksi vuori tms. Malesialainen kone ei olisi ikinä kadonnut, mikäli tietokone olisi pysäyttänyt sen heti kun se katosi tutkasta.

Tätä tekniikkaa voidaan mielestäni soveltaa hieman muunnettuna esimerkiksi eduskuntaan ja kaupunginvaltuustoihin. Kun jonkin poliitikon suusta tulee tällaisia ideoita, niin tutka-tietokoneyhdistelmä laukaisee heittoistuimen, joka poistaa kyseisen henkilön paikalta.

On olemassa jokin syy, miksi insinöörit opiskelevat esimerkiksi fysiikan lakeja. Liikenneturvallisuuden asiantuntijaksi pääsee näköjään sillä, että lukitsee itsensä kaivinkoneeseen ja kulkee taksilla.