Musiikkia kiitos..

Auton stereoiden suunnittelu lähti siitä että istuttiin Juvosen Jonin kanssa saman pöydän ääreen. Katsottiin että mitkä ovat lähtökohdat ja mihin kaiuttimia sekä vahvistimia  voidaan asentaa. Ensimmäinen ja tärkein tavoite oli se, että musiikin on soitava autossa hyvin. Siis ei lujaa, vaan puhtaasti. Yleensä se kyllä tarkoittaa myös sitä että tarvittaessa se musiikki soi myös lujaa. Mutta laatu oli tässä tärkeämpää. Kaittimien ja vahvistimien merkiksi valittiin DLS. Se oli havaittu loistavaksi valinnaksi jo edellisessä autossa mikä voitti Puolan näyttelyssä  audio luokan 1. palkinnon.

Kaiuttimien määrä ja tyyppi mietittiin tarkkaan. Tai no oikeastaan se meni niin että minä kerroin mihin voidaan sijoittaa mitäkin ja sitten Joni mietti sijoittelua ja kaiuttimien kokoa sekä tyyppiä tarkemmin.Kantava ajatus oli ettei vahvistimet ja kaiuttimet vie yhtään enempää tilaa kuin on pakko. Subwoofereiksi valittiin sellainen malli että kotelo on mahdollisimman pieni.

No lopulta saatiin suunnitelma ja tarvittavat osat paperille ja pääsin suunnittelemaan osien rakentamista.

Ensimmäisenä työstin takakaapistoon valepohjan, johon tuli subwoofereiden kotelo. Kaapiston teko selviää aiemmasta jutusta, mutta kuvasta näkyy hyvin koteloiden idea.Kaapin pohjassa on 18 litran tyhjä ja tiivis tila mihin subwoofer asennettiin väärinpäin. Tuohon oli kaksi syytä. Kaiutin on niin syvä ettei se olisi mahtunyt koteloon oikeinpäin ja väärinpäin asennettuna se näyttää jotenkin paremmalta.

Takakaapistoon tehtiin paikat myös vahvistimille.

Ovikaiuttimien paikat työstettiin kokonaan uusiksi puusta. Puu on hyvä materiaali, koska se soi hieman paremmin kuin esimerkiksi ontto lasikuitu. Ovien alkuperäinen kaiutinpaikka ei kelvannut, koska ääni olisi törmännyt penkkiin. Siksi paikkaa oli siirrettävä hieman. Kun paikat saatiin valmiiksi niin ovipaneeli voitiin maalata.

Yläkaiuttimille tehtiin paikat vanerista olemasssaolevaan hyllyyn. Sitä en halunnut poistaa kokonaan, koska säilytystilaa ei ole koskaan tarpeeksi. Hylly vain pieneni hieman ja kaiutin saatiin sopivaan kohtaan. Ylädiskantit asennettiin kiinni hyllyyn siten että ne suunnattiin kuljettajan penkkiä kohti.

Etudiskanttien paikat ovat herättäneet paljon uteluita. Mistä ne on tehty? Hyvin moni on tuota kysellyt. Ne on tehty viinilaseista. Katkaisin jalan ja irrotin lasiosan. Hyvin yksinkertainen ratkaisu. Mielestäni yksi parhaimmista yksityiskohdista koko autossa.

Stereoiden soitin on Alpinen multimediasoitin kääntyvällä näytöllä. Lisävarusteeksi laitettiin navigaattori. Hyvin kätevä ratkaisu. Ei tarvitse erillisiä laitteita pitkin tuulilasia tai kojetaulua. Yhdellä laitteella hoituu kaikki. Myös televisio on kytketty laitteeseen, joten elokuvia voi katsella sen kautta.

Stereoiden rakentamisesta ei hirveästi voi kertoa vaikka sekin vaati paljon aikaa ja erikoisia ratkaisuja. Loppujenlopuksi se oli kuitenkin aika pieni osa auton kokonaisuutta ja aika paljon sekin oli valmiiden osien kiinnittämistä.

Mutta tässä muutama kuva siitä miltä ne näyttää valmiina.

Ja lopuksi on mainittava että työ onnistui loistavasti. Ne soi todella hyvin.. ja tarvittaessa myös lujaa.