Reissusta ja sen vierestä

Puolen vuoden tauko ulkomaan keikoista. Tai jos tarkkoja ollaan niin oli tuossa kesällä pari ulkomaan keikkaa, mutta ne oli yhdistettyjä näyttelyreissuja. Nyt on vajaan kolmen viikon siivu edessä. Tässä makoilen laivalla ja katson samalla saksaksi dupattua Baywatchia. Juuri sellainen ohjelma, että on aivan sama ymmärtääkö siitä mitään.

Eilen illalla yritin katsoa hieman elokuvia omalta tietokoneelta. Laitoin levyn koneeseen, niin mitään ei tapahtunut. Kone ei tunnistanut koko DVD-asemaa. Yritin päästä toista kautta käynnistämään sitä mutta sitä ei vaan löytynyt. No. Sammutin koneen ja kokeilin uudestaan. Ei mitään vaikutusta. Yritin asentaa aseman ikään kuin uudestaan. Ei mitään vaikutusta. Ajattelin jo että nyt minun vanha sotaratsu on lopullisesti hajonnut. Reilu pari tuntia yritin kaikilla osaamillani keinoilla. Järjestelmän palautusta, koneen sammuttamista jne. Ei mitään vaikutusta. Vielä kerran sammutin ja sitten se toimi kuin on aina toiminut.

Minä en todellakaan ymmärrä että miten tämä on mahdollista. Ihminen on käynyt kuussa 50 vuotta sitten ja vieläkin me pelleillään tällaisella. Koneet vaan päättää olla toimimatta ja kukaan ei tunnu ymmärtävän miksi. Jokuhan ne vehkeet on suunnitellut ja rakentanut, joten kyllä jonkun on osattava ne korjatakin. Aina joku asiantuntija muistuttaa että konetta on osattava ”ylläpitää”. Viruksentorjunta on oltava ajan tasalla ja tietyt kansiot on tyhjennettävä tietyin väliajoin. Minä en taaskaan ymmärrä.

Jos sinulla on koira, niin osaat sinä senkin ulkoiluttaa ja ruokkia ilman asiantuntijaa. Pyykinpesukoneen tyhjennykseen ei tarvitse mitään pesukonekonsulttia. Eikö tietokoneessa voisi olla sellainen juttu, että yhtä nappia painamalla kone hoitaa itsensä ”tyhjäksi” ylimääräisestä. Ja miksi viruksentorjunnan automaattiset päivitykset  eivät sitten kuitenkaan ole automaattiset? Kuitenkin itse pitää hyväksyä ne ja muistaa katsoa että päivitys on viimeisin ja että se tulee asennettua. Kuulostaa tosi automaattiselta. Automaattivaihteinen autokin olisi mukava kun se joka vaihteen välissä kysyisi kuljettajalta että ”hyväksytkö vaihteen? muista päivittää ja asentaa seuraava vaihde.” Eihän tämä voi olla näin vaikeaa. Onko vika lopulta siinä että koneen suunnittelija on sellainen henkilö joka oikeasti ymmärtää sen koneen ”anatomian”? Pitäisikö siellä suunnittelussa olla töissä joku Pirkko Parkkonen kuka ei todellakaan osaa sitä konetta käyttää? Silloin ne koneet voisivat olla tavallisen ihmisen koneita. Tavalliset ihmiset niitä koneita suurimmaksi osaksi käyttääkin. No ehkä tämän koneen elinkaari on tullut loppupuolelle ja uusi olisi hankittava. Jos joku tietää oikeasti tavalliselle ihmiselle tehdyn läppärin, niin ei muuta kuin vinkkiä tänne suuntaan. Kaupat tuli.