Saako, jos ei jää kiinni ?

Saako heittää roskan kadulle jos kukaan ei näe?

Saako rikkoa naapurin ikkunan jos kukaan ei näe?

Saako kaupasta varastaa jos kukaan ei huomaa?

Saako ajaa ylinopeutta jos ei jää kiinni?

Saako tappaa ihmisen jos ei jää kiinni?

Missä menee raja?

Joka päivä tuota kehä III:sta ajaessa näkee tapauksia missä autoilija ajaa reilusti ylinopeutta, mutta kameran kohdalla jarruttaa ettei tule sakkoja. Eli kysymys kuuluu. Saako lakia rikkoa jos ei jää kiinni?

Missä menee meidän moraalinen raja sille, mitä lakia saa rikkoa ja mitä ei? Mielestäni se raja menee siinä sanassa LAKI. En ymmärrä ihmisiä, ketkä rikkovat mitä lakia milloinkin ja selittävät tämän sillä että ei sillä ole väliä kun kukaan ei huomaa.

Meidän ammatikunnassa on uskomattoman paljon kuljettajia, ketkä rikkovat lakia jatkuvasti ja tekevät mitä tahansa etteivät jää kiinni. Minä en vain voi käsittää. Jos laki on, niin sitä noudatetaan. Kukaan meistä tavallisista kansalaisista ei ole siinä asemassa missä me voisimme määritellä mikä laki on noudattamisen arvoinen ja mikä ei. Lain noudattaminen on moraalinen, ei mielipidekysymys.

Jos jokainen ihminen alkaisi miettiä asiaa niin, että jos minä ajan ylinopeutta niin minun naapuri saa rikkoa minun polkupyörän. Tai jos minä pysäköin auton väärin niin naapuri saa varastaa minun puutarhatontun. Olisiko tällainen hyvä toimintamalli?

Tai sitten kaikki vain noudattaa sitä lakia.. Miltä kuulostaa?