Selkä suorana uuteen vuoteen

Vuosi vaihtui, mikä muuttui?

Kalenteri. Ei mikään muu. Ihmisillä on ihmeellinen tapa ajatella että elämä ikäänkuin nollaantuu aina uutena vuotena. ”Nyt minä aloitan terveemmän elämän. Lopetan tupakoinnin, laihdutan. ym ym”. Miksi sitä ei voi tehdä vaikka syyskuun 23 päivä ? Muutoksia voi tehdä vaikka joka päivä. Ei sitä varten tarvitse odottaa vuoden vaihtumista.

Yksi asia missä ihmiset voisivat tehdä parannuksen on suoraselkäisyys.. Minua on jo useamman vuoden ärsyttänyt suunnattomasti se kuinka ihmisista ei enää löydy sellaista vanhanajan rehellisyyttä ja suoraselkäisyyttä. Tuntuu että raha ja kiire ajaa kaikkien tällaisten hyveiden ohi. Firmoissa ei enää tarvitse katsoa työntekijää silmiin, kun hänet irtisanotaan. Asia kuitataan tiedotteella, jossa kerrotaan kuinka markkinatilanne on sellainen että yritys on pakotettu saneerauksiin. Jos joku kysyy johtajalta asiasta niin hän sanoo vaan kuinka päätös on tehty jossain muualla ja hän ei voi asialle mitään. Miksi se johtaja joka päätöksen on tehnyt,  ei voi tulla työntekijöiden eteen ja sanoa suoraa että ”Olen tehnyt päätöksen, valitan mutta saatte potkut” Se ei ole todellakaan mukava uutinen, mutta silloin tämä johtaja ottaisi suoraselkäisesti vastuun itselleen eikä kääntäisi syytä jonkun kasvottoman ”markkinatilanteen” syyksi.

Monet ”tavalliset” ihmiset ovat puolestaan menettäneet selkärankansa suhtessa toisiin ihmisiin. Kun joku kaveri soittaa ja pyytää esimerkiksi talkoisiin että saadaan muutto hoidettua niin kaikki ovat heti mukana hommassa ja lupaavat tulla. Kun H-hetki lähestyy niin näistä ihmisistä ei kuulu mitään. Ei näy ketään. Ja kun heille soittaa niin puhelin on kiinni tai siihen ei vaan vastata. Sitten joskus viikon päästä kerrotaan että minun mummi kuoli enkä päässyt talkoisiin. Outo homma kuinka yhdellä ihmisellä voi olla 7 mummoa ja 8 vaaria. Sen verran niitä kuolleita mummoja ja vaareja on talkoiden aikaan ollut..

Eikö voisi reilusti sanoa että minä en jaksa tai minua ei kiinnosta tai minulla on muuta menoa. Se, ettei edes ilmoita peruuntumisesta on niin epäkunnioittavaa toista kohtaa että vaikea keksiä syytä moiseen. Jos ystävää ei kunnioita tuon vertaa niin sitten koko ystävyys on mallia ”facebook”. Sillä ei ole mitään painoarvoa. Kyllä minä ymmärrän, että kaikkiin talkoisiin ja illanistujaisiin ei voi päästä, mutta silloin otetaan se hieno uusi älypuhelin kauniiseen käteen ja soitetaan kaverille ja sanotaan  ”Anteeksi kun lupasin tulla mutta minulle tuli este”… Se ei ole tuon vaikeampaa.

Ongelma ei ole itse asiassa, vaan siinä miten asiat hoidetaan. Se on sitä suoraselkäisyyttä.

Koko maailma tuntuu olevan hirveän huolissaan maailman osakemarkkinoista tai ilmaston lämpenemisestä. Meriveden noususta tai asteroidin törmäyksestä. Tosiasiassa meidän pitäisi olla huolissaan siitä kuinka me kunnioitamme toisia ihmisiä. Tässä ei ole kyse ruoka-avusta eikä sairaiden hoidosta. Kunnioitus lähtee siitä, että kaupassa pyytää anteeksi kun ajaa ostoskärryllä toisen jaloille. Kunnioitus on sitä, että sanoo kiitos kun toinen avaa sinulle oven. Vastaa tervehdykseen kun sinua tervehditään. Ilmoitat jos myöhästyt tapaamisesta..Hyvät käytöstavat ovat toisen kunnioittamista

Pieniä asioita mitkä tekevät suuria.

Jos aloitettaisiin tämä vuosi siten että ajatellaan hieman enemmän sitä ystävää tai naapuria. Kaikkien kaveri ei tarvitse olla, mutta silti heitä pitää kohdella kuin ihmistä. Katsotaan silmiin kun hymyillään.

Hyvää uutta vuotta ..