Soittakaa Paranoid!

Löytyykö tästä maailmasta yhtään ihmistä, kenen mielestä radioiden soittolistat ovat hyvä juttu? Minä en ainakaan ole tavannut ketään sellaista. Siitä huolimatta sitä touhua jatketaan varmaan maailman tappiin asti. Asiakkaat eivät tuotetta halua, mutta silti sitä tuotetaan. Onneksi sitä ei ole pakko kuunnella. Ja nyt ainakin minä lopetan Radio Rock:in kuuntelun. Juttujen takia kuuntelen mielelläni aamuisin Korporaatiota, mutta kun se Foo Fighters lähtee soimaan 4 kerran saman aamun aikana niin minulle riittää.

achtung

Maailmassa on kymmeniätuhansia rock- ja heavybändejä jotka ovat levyttäneet. Voidaan sanoa, että kuuluisia bändejä on satoja. Kuitenkin Radio Rock:in listalta löytyy 4. Metallica. AC/DC. Foo Fighters ja Red Hot Chili Peppers. Onhan nuo bändit maailman suosituimpien joukossa, mutta niiltä löytyy myös muita biisejä. Metallica on esimerkiksi julkaissut 12 studiolevyä joissa on reilut 100 biisiä. Vaikka soittaisi kolme eri biisiä joka päivä niin kestäisi yli kuukauden kun sama biisi tulisi uudestaan. Nyt sama biisi tulee 5 kertaa päivässä.

Red Hot Chili Peppers. Bändi muistetaan aina vain siitä että kitaristi soitti sukka sukukalleutensa suojana. Kanava vaihtuu välittömästi kun ensimmäinen sointu lähtee soimaan. Haluaako tätäkin sontaa joku oikeasti kuulla monta kertaa päivässä? Ja jos haluaa niin onko niillä joitakin muitakin ”hyviä” biisejä kuin ne kaksi?

AC/DC. Loistava bändi, mutta sama kuin Metallica. Loistavia biisejä löytyy 40 vuoden ajalta. Pitääkö sitä uusimman levyn hittisinkkua renkuttaa puhki ensimmäisen viikon aikana?

Foo Fighters. Kun joku keksii yhden hyvän biisin tai edes yhden hyvän kohdan biisistä niin olen kuulolla. Jopa Marita Taavitsaisella on niitä.

The Doors. Jos biisit tehdään sellaisessa huumehöyryssä, niin onko lopputulos hirveä ihme? Biisissä pitää olla joku juju. Hieno melodia. Hyvä meno. Hienot kitarariffit. Jotain sellaista minkä takia haluaa kuulla biisin loppuun. Doorsin biisien puolessa välissä haluaa hypätä katolta. Jos masennukselle haetaan vastinetta musiikista niin se on The Doors.

Kaikki nämä bändit ovat jostain syystä myyneet järjettömän määrän levyjä. Jos nämä levyn ostajat haluavat edelleen kuulla samat biisit monta kertaa päivässä niin laittakaa se levy soimaan. Tai kuunnelkaa Spotify:ta . Sieltä niitä renkutuksia voi kuunnella ilman, että muut hyppivät katoilta.

Tässä esimerkkinä sellaisia loistavia ja jopa erittäin suosittuja heavybändejä joita ei radiosta kuule juuri koskaan. Tarot. Children of Bodom. Anvil. Gamma Ray. Turisas. Anthrax. Diablo. Dokken. Testament. Miksi näitä ei soiteta? Väärä levy-yhtiö vai eikö jäsenet suostuneet kesäpoika- tai tiernapoikavierailuihin?

Lopulta kyse ei oikeastaan ole soitettavien bändien määrästä, vaan niiden kappaleiden. On paljon bändejä, joilta soitetaan sitä samaa biisiä kymmeniä kertoja vaikka bändiltä löytyy 100 muutakin loistavaa biisiä. Iron Maiden esimerkiksi on tehnyt muitakin biisejä kuin Fear Of The Dark. Kyllä. Ihan oikeasti on, vaikka sitä on vaikea uskoa.

Minä henkilökohtaisesti nautin suunnattomasti kun radiosta tulee jotain uutta. Klaus Flemingin ohjelmat ovat loistavia juuri siitä syystä, että sieltä tulee vastaan uusia tuttavuuksia jopa kymmenien vuosian takaa. Juuri tuo on minusta radion suola. Ehkä minä sen ohjelman verran vielä kuuntelen Radio Rockia.

Juuri tänään tuli Radio Rockilta listaohjelma. Ja ne samat helvetin renkutukset mitkä on soitettu puhki viikon aikana. Eli sekin on taas keino soittaa ne samat biisit. Kuten kirjoitin. Jos niin moni on ostanut sen levyn, niin eikö ne voi kuunnella myös ne paskat sieltä levyltä?

Ja sitten on nämä radioiden Toivotaan Toivotaan ohjelmat. Soitetaan kuulijoiden toiveita. Huijausta sanon minä. Jos biisi on tullut päivän aikana kerran tunnissa niin haluaako joku vielä erikseen kuulla sen? Tai jos haluaa niin eikö kanava voi valita sellaisia biisejä mitä ei ole kuultu ihan hetkeen? Ei tietenkään voi, kun levy-yhtiö haluaa sen saman paskan soivan uudestaan ja uudestaan.

Minä aloitan tästä päivästä alkaen henkilökohtaisen protestin. En enää kuuntele niitä kanavia, mitkä harjoittavat tätä laillista kidutusta. Kaivan kaapista kaikki ne levyt mitä olen vuosikymmenien aikana hankkinut.

Kestää aika monta kuukautta ennen kuin sama biisi soi kaksi kertaa.