Suomalaisuus katoaa?

lippu+suomi+suomen+lippu+liehuu+itsenäisyyspäivä+liputus+liputuspäivä

Muutama vuosi sitten juttelin erään ruotsalaisen miehen kanssa ja hän kertoi käyvänsä joka vuosi Nordic Trophy kilpailussa katsomassa mitä uutta suomalaiset ovat keksineet. Nyt näyttää siltä, että suomalaiset ovat keksineet matkia ruotsalaisia, hollantilaisia ja tanskalaisia. Miksi?

Ovatko kaikki oikeasti sitä mieltä, että sen tyyliset autot ovat niin järjettömän hyvän näköisiä vai onko tässä menossa joku ihmeellinen joukkohysteria? Antti Tuiskun musiikki tekee meistä kaikista hiljalleen ruotsalaisia?

Muualta Euroopasta ostetut autot ovat tietysti jo valmiiksi sen näköisiä, eikä siinä ole mitään vikaa. Halvempi hinta ja parempi valikoima on hyvä syy hakea ajokki sieltä. Nykyään vaan näyttää siltä että täällä tehdään ”ruotsalaisia” autoja ihan tarkoituksella. Onko taustalla mielikuvituksen puute vai haluaako porukka samaa kuin naapurilla?

Tänä vuonna Power Truck Show:ssa oli taas pitkä rivi upeita autoja. Hyvin surullisena sanon, että suurin osa niistä oli ulkomaalaisia. Suomalaisten taso on huono. Tämä on fakta. Tuli vaikutelma, että muualta Euroopasta tultiin puku päällä ja suomalaiset olivat pukeutuneet tuulipukuun. On tietysti selvää, että ulkomaiset autot ovat tarkoituksella sieltä näyttävimmästä päästä. Siksi ne on tänne saapuneet. Se ei silti tarkoita sitä, ettei suomalaiset autot pärjäisi niille. Ulkomaalaiset ovat kilpailemassa täällä meidän kanssa. Nyt kävi vain niin, että meillä pyyhittiin lattiaa.

Auvinen ja Ristimaa ovat kiistatta Euroopan parhaimpia, mutta sen jälkeen on aika harmaata massaa. Onko heidän uskomattomat saavutukset ja autot saaneet muut luovuttamaan? Kokevatko ihmiset, että he eivät ole samalla viivalla muiden kanssa eikä heitä voi voittaa? He ovat ansainneet ”asemansa” kovalla työllä ja uskomattomalla määrällä ammatti-ihmisiä ympärillään. Hyllystä ostettujen tavaroiden asentaminen ei ole heidän menetyksen salaisuus. Menetys on tullut suomalaisella sisulla ja rohkeudella tehdä jotain mitä muut eivät ole uskaltaneet. Moni on sitä mieltä, että ”rahalla saa”. Totuus on kuitenkin se, että näiden kahden mestarin autot pitävät sisällään niin suuren määrän lahjakkuutta ja ammattitaitoa, ettei sitä voi pelkällä rahalla ostaa.

Tietysti jokainen tekee miten itse parhaaksi katsoo, mutta mikäli palkintoja aikoo voittaa niin tällä tyylillä se ei tule onnistumaan. Suurin osa kylläkin kertoo, ettei palkinnoilla ole mitään merkitystä. Tuota ei usko kukaan, kuka on katsomassa esimerkiksi Power Truck Show:n palkintojenjakoa. Kyllä se riemu on niin aitoa ja toisaalta hävinneiden avautumiset niin katkeria.

Palkinto saa ja pitääkin tuntua hyvältä, mikäli se on aidosti ansaittu. Kaljalla ostetut äänet ovat jotain aivan muuta. Vielä enemmän väärin on politikointi mitä näköjään harrastetaan aika paljon. Annetaan ääniä jollekin huonolle autolle, ettei oman auton pahin kilpailija voita.

Mikäli jonkun toisen auto on paras niin sitten se on. Sen kuuluu voittaa, vaikka omistaja olisi kuka ja vaikka se auto olisi voittanut jo kaiken. Kaikilta palkinnoilta lähtee pohja pois, mikäli ne eivät ole oikeasti ansaittuja.

Palkinnon arvostus tulee siitä, kuinka vaikeaa se on voittaa. Mikäli palkinnon voittamiseen riittää muutama missi tai ilmaista kaljaa niin kuka sitä arvostaa?