Troijan hevonen

Suomi ei todellakaan ole mikään protestien luvattu maa. Lakkoilla meillä osataan, mutta Ranskan kaltaiset ”traktorimarssit” ovat meille vieraita. Eilen otettiin askel tulevaisuuteen, kun joukko kuljetusalan ihmisiä protestoi moottorimarssilla Vuosaaresta eduskuntatalolle. Protestin tarkoituksena oli kiinnittää huomiota alan heikkoon kannattavuuteen ja muihin ongelmiin. Hyvin ponnekkaasti vaadittiin myös valvonnan lisäämistä ongelmien kitkemiseksi. Erittäin hyviä ajatuksia ja todellakin marssimisen arvoisia.

Itse en päässyt osallistumaan, mutta olin hengessä mukana.Jälkeenpäin luin artikkeleita ja katselin kuvia. Muutama haastattelukin löytyi netin uumenista. Silmiini pisti pari kuvaa, missä rekkaletkan keulilla oli eräs oranssin sävyinen matkailuauto, missä oli jotain tekstiä. Ensimmäinen ajatus oli, että se on Rahtareiden auto. Värit täsmäsivät. Väärin. Auton kyljessä komeili isolla tekstillä Itsenäisyyspuolueen iskulauseita. Saman puolueen aktiivijäsen oli luovuttamassa vetoomusta kansanedustajille.

Minä luulin, että minua pyydettiin mukaan kuljetusalan ihmisten järjestämälle mielenosoitusmarssille eikä Itsenäisyyspuolueen vaalimainokseksi. En ainakaan missään huomannut mainintaa minkään puolueen mukanaolosta.

Mikäli olisin päässyt paikalle protestimarssille, niin auton nähdessäni olisin poistunut paikalta. Minä en halua tulla liitetyksi minkään puolueen toimintaan millään tavalla. Itsenäisyyspuolueella on varmaan ihan viisaitakin ajatuksia eikä se ole tässä se ongelma. Ongelma on vain siinä, että jokaisen puolueen ihmiset ajattelevat vain seuraavia vaaleja ja miten niissä menestytään. Ketään ei oikeasti kiinnosta meidän ihmisten asiat. Mikäli kiinnostaisi, niin me ei oltaisi tällaisessa suossa.

Tämä protestimarssi kertoo kaiken. Itsenäisyyspuolueen ihmiset eivät voineet tulla paikalle ”henkilöinä”  ajamaan ahdingossa olevien kuljetusyrittäjien asiaa, vaan koko protesti täytyy ottaa hyötykäyttöön kevään eduskuntavaaleja ajatellen. On tietysti jokaisen osallistujan oma asia haluaako jakaa Itsenäisyyspuolueen ajatukset, mutta osallistujille olisi hyvä kertoa koko totuus etukäteen. Protestimarssi ja vaalimarssi on aika lailla eri asia.

Kuljetusyrittäjiä on nyt käytetty Troijan hevosena millä ratsastetaan eduskuntaan.

Ps. Suosittelen tutustumaan wikipediaan kohdasta ”populismi”.

IMG_3008