Tunnistatko itsesi?

Liikenteessä on luonnollisesti erilaisia ihmisiä. Erilaiset ihmiset ajavat erilaisilla autoilla. Mutta miten niin moni ihminen voi tehdä monta asiaa niin väärällä tavalla. Olen vuosien varrella nähnyt tien päällä sellaisia suorituksia, etten ikinä lakkaa ihmettelemästä. Mietin tilanteessa että onko meidän kaikien aivot rakennettu samalla kaavalla ja samoista aineksista.. Ajattelin tässä hieman avata näitä älyttömyyksiä ja jokainen joka tunnistaa itsensä voisi ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen ja selittää mistä tässä lopulta on kyse.

1. Rampissa ohittaja.

Henkilöautoillija joka ajaa moottoritiellä vasenta kaistaa rekkojen ohi. Kilometri ennen ramppia hän hiljentää vauhtia ja jää yhden rekan taakse ajamaan hetkeksi samaa vauhtia rekan kanssa. Kun ramppi tulee kohdalle, tämä henkilöautoilija siirtyy rampille ja kiihdyttää vauhtia siten, että hän ehtii vielä rampin matkalla ohittaa edellä ajaneen rekan joka jatkaa moottoritietä.  Kysymys kuuluukin. Mitä tämä autoilija kuvittelee voittavansa tällä kiihdytyksellä?

 

2. Ystävän kanssa ajelulla

Tähän kategoriaan kuuluu hyvin monenlaisia autoilijoita. He ovat liikenteessä ystävänsä kanssa ja keskustelevat omasta mielestään tärkeistä asioista. Juttu on niin mielenkiintoista että kuljettaja unohtaa seurata omaa ajonopeuttaan. Kun tiellä tulee eteen hieman vaativampi osuus kuten esimerkiksi mutka, niin tämän kuljettajan vauhti tippuu reilusti alle nopeusrajoituksen. Ja kun kuljettaja irrottaa toisen käden ratista näyttääkseen ystävälle missä hänen mummonsa istui odottamassa myymäläautoa vuonna 1869, niin taas se vauhti on jotain pysähdyksen ja matelemisen väliltä. Ja kun sitten tiessä eteen tulee suora ja leveämpi osuus niin vauhti kasvaa jo aika lähelle rajoituksen sallimaa. Ja juuri se kohta tiessä olisi ollut se, missä ohituksen olisi voinut suorittaa. Eli kysymys kuuluu. Jos vauhti pelottaa niin voisiko se pelottaa sopivasti joka paikassa. Ja jos se keskustelu ystävän kanssa häiritsee noin paljon ajamista niin olisiko kahvila parempi paikka tälle keskustelulle?

3.  Poliisiautoa ei saa ohittaa

Poliisinpelko voisi olla tämän ongelman ydin. Moottoritiellä ajaa poliisiauto reilusti alle nopeusrajoituksen. Ilmeisesti he haluavat tarkkailla liikennettä ja se on helpompaa kun maisema ei vaihdu ikkunassa liian nopeasti. Hyvin moni autoilija jää ajamaan poliisiauton perään eivätkä uskalla ohittaa. Eivätkö he tiedä ettei poliisiauton ohittamisesta joudu linnaan eikä siitä edes sakoteta mikäli noudattaa nopeusrajoitusta?

 

4.  Peltipoliisi pamputtaa?

Autoilija ajaa nopeusrajoituksen mukaan, mutta kun kameratolppa tulee kohdalle niin vauhti tippuu reilusti alle rajoituksen. Eikö hän tiedä oman nopeusmittarin tarkkuutta vai onko hän vaan tyhmä?

 

5. Tyhjäkäyntityhmä

Tähän ryhmään kuuluu ne autoilijat, jotka näkevät edessä olevat liikennevalot olevan punaisella ja niissä odottaa useita autoja. Edellisistä valoista lähdetään 3 g:n voimalla renkaat savuten ja juuri ennen jonon päätä lyödään jarrut lukkoon. Siinä sitten odotetaan jalka jarrulla ja kytkin pohjassa puolen tupakan verran että valot vaihtuu vihreäksi.  Jos et ymmärrä tätä älyttömyyttä, niin olet varmaan juuri se tyhjäkäyntityhmä.

 

6.  Ammattiurpo.

Eräät raskaanliikenteen kuljettajat tekevät jotain mihin haluaisin hieman valaistusta. Jos minä ajan edellä aivan tasaista vauhtia mikä on hieman nopeusrajoituksen yli. Siis puhun nyt 82-83 km/h nopeudesta 80 km/h alueella. Minusta menee ohi joku yhdistelmä niin lujaa kuin rajoitin antaa myötä. Pari kilometriä tästä, tämä yhdistelmä poistuu edestäni joko ramppiin tai kahvilan pihaan. Ja kysymys kuuluukin. Luuleeko tämä kuljettaja että minä saan pannun viimeiset kahvit jos menenkin samaan kahvilaan ennen häntä ?

7.  Vilkku kuluttaa maailman luonnonvaroja

Autoilija lähestyy risteystä missä on useita autoja odottamassa tätä lähestyvää yksilöä. Tämä itsekäs yksilö on kääntymässä risteyksestä, mutta ajattelee että hänen ajatukset eivät kuulu muille. Eli suomeksi sanottuna hän ei käytä vilkkua ollenkaan tai laittaa sen päälle samalla kun kääntää risteyksessä rattia. Kuvitteleeko tämä ajatusten Tonava, että nämä risteyksessä odottavat autoilijat olivat siinä suorittamassa liikenteenlaskentaa? Miksi sitä vilkkua ei voi laittaa ajoissa? Toisaalta tämä ihmistyyppi syyllistyy usein myös kohdan 2 ongelmaan.

 

8. Parkkipaikka, ei kiitos

Tämä ongelmaryhmä esiintyy usein  kauppojen tai esimerkiksi huoltoasemien parkkipaikoilla. Niitä oikeita parkkipaikkoja on vieressä useita ja ne on vielä vapaita. Jostain ihmeen syystä ne eivät kelpaa vaan auto jätetään pääoven eteen ja vielä poikittain. Tietysti vielä käyntiin että kaikki varmasti huomaa, kun pakokaasut työntyvät sisälle rakennukseen. Kuvitteleeko tämä autoilija että hänen omistamansa auto on niin erikoinen että kaikki haluavat ihailla sitä ja vieläpä kuunnella sen kissan lailla kehräävää moottoria. No onhan se auto niin erikoinen, että niitä tuli juuri viimeisellä laivalla japanista 9000 samanlaista.

 

9. Nopeusrajoitus. Ei koske minua

Nopeusrajoitus on sellainen mitä kaikkien tulee noudattaa. Sitä ei voi rikkoa vaikka sinulla olisi hienompi auto kuin naapurilla. Sitä ei voi rikkoa vaikka rajoitus on mielestäsi siinä kohtaa liian alhainen. Sitä ei voi rikkoa vaikka asutkin siinä samalla kadulla. Sitä ei voi rikkoa vaikka olisi yö. Sitä ei voi rikkoa vaikka sinulla on kiire.Nopeusrajoitus on sellainen asia, ettei meillä kenelläkään ole oikeutta rikkoa sitä mistään syystä. Et sinä ajattele niinkään että tietyistä kaupoista saa varastaa. Varkaus on varkaus kaupasta ja kellonajasta riippumatta.

 

10. Vasen kaista. Se on minun.

Minä ohitan moottoritiellä hitaampaa ajoneuvoa nopeusrajoituksen puitteissa. Taakse ilmestyy selvää ylinopeutta ajava ajoneuvo. Tämä takaa tuleva auto liimautuu aivan puskuriin kiinni ja jos en keskeytä ohitusta niin johan alkaa valoshow. Ensin tämä urpo vetää tien vasempaan reunaan ikäänkuin näyttääkseen että täältä tullaan. Ja jos vielä olen edessä niin sitten vilkutellaan valoja. Yrittääkö hän ampua minua pois edestään kuten jossain videopelissä? Kuvitteleeko tämä takana vilkutteleva autoilija että hänen maksamilla veroilla on rakennettu juuri tuo kohta sen tien vasemmasta kaistasta? Tässä kohtaa myönnän oman ilkeyteni. Usein tämän jälkeen minulla ei ole ihan hirveä kiire takaisin omalle kaistalle. Pitäähän sitä muutenkin jättää sopiva väli ohitettavaan etten heitä kaikkia kiviä hänen tuulilasiin..