Vapaata riistaa

Jokainen on varmasti kuullut vitsin ” Rekkakuski on kuin koira, se asuu kopissa ja haukkuu kaikki ohikulkijat jne.  Hahaa, onpa hauskaa. Itse sanoisin kuitenkin, että me olemme kuin hyttysiä. Olemme vain riesana ja meitä saa läpsiä ilman minkäänlaisia omantunnon tuskia. Siltä tämä välillä tuntuu. Viimeksi tänään kun luin erään lehden nettisivuja.

”Karu totuus ammattikuskeista, joka kuudes narahti tehoratsiassa”

Kuva0194

Näin siellä oli otsikoitu. Ja varmasti tilasto pitää paikkansa. Sitä en epäile yhtään. Mutta jos hieman avataan asiaa.

Mikäli kuljettaja unohtaa painaa ajopiirturissa olevaa nappia muutaman kerran, niin siitä tulee sakko mikä kirjautuu ajo- ja lepoaika rikkeeksi. Mikäli kuljettaja ajaa 15 min liian pitkään, niin siitä tulee myös ajo- ja lepoaikarike. Kaikki tällaiset tapaukset ovat tilastoissa vain lepo- ja ajoaikarikkomuksia. Ja poliisi tarkastaa joka kuljettajalta 28 vuorokauden ajalta kaikki tällaiset tapaukset.

Onko mikään ihme jos 15 % kuljettajista on ”narahtanut tehoratsiassa”?

Olisiko mahdollista otsikoida uutinen niin, että ”85 % ammattikuskeista sai puhtaat paperit tehoratsiassa” Ei tietenkään koska se ei myy niin hyvin.

Minä en todellakaan puolustele niitä, jotka todellakin rikkovat lakia tarkoituksella ja siten että se oikeasti vaarantaa liikennettä. Heitä kuuluukin rangaista. Mutta tällaisella otsikoinnilla meistä kaikista kuljettajista tehdään rikollisia.

 

DSC00480

Minä tykkään aina katsella asioita toisenlaisen linssin läpi ja ajattelin nyt tehdä samalla tavalla, mikäli se saisi ihmisten silmät hieman avautumaan meidän ongelmille.

Ensinnäkin minä en osaa edes kuvitella minkä muun ammattiryhmän työtä valvotaan ja säädellään niin tarkkaan kuin rekkakuskien. Ei edes lentokapteenin. Hän ei saa sakkoja mikäli pitää kahvitauon 30 min liian myöhään. Kirurgi ei saa sakkoja mikäli leikkaa potilasta 30 min liian pitkään.

Näistä molemmista meitä rekkakuskeja sakotetaan.

Mikäli jokaisen siivoojan, varastomiehen, sihteerin tai myyntipäällikön virheistä työnteossa pidettäisiin kirjaa 28 päivän ajalta ja sen jälkeen poliisi sakottaisi jokaisesta niin olisiko se reilua?

Rekkakuskeja näistä sakotetaan?

Taas kerran minä näen kuinka siellä joku elämänkoulun ekonomi selittää, että kun rekkakuski rikkoo lakia tehdessään niin ja näin, mutta siivooja ei riko lakia jos moppaa huonosti. Kyllä minä sen tiedän. Tässä ei nyt olekaan siitä kyse.

Kyse on siitä, että rekkakuskit ovat ainoa ammattiryhmä jonka virheistä sakotetaan ja ne tilastoidaan ja kaiken huipuksi iltapäivälehti tekee tästä tilastosta uutisen. Tietysti tässä on sellainen outous, että meidän virheet ovat laissa määriteltyjä sakotettaviksi. Se on totuus ja sen kanssa jokaisen kuljettajan on elettävä. Se kuuluu ammattiin.

Mutta onko kaikki meidän virheet uutisen arvoisia?

Konginkangas oli, liian myöhään pidetty kahvitauko ei.